Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
16.12.2008, Jan Černý, článek
NVIDIA velmi ráda zve novináře na prezentační akce. Na jedné z nich, v Mnichově, byla i naše redakce. Nejvíce pozornosti se věnovalo technologii 3D Stereo (prostorový pohled pomocí brýlí). O uvedení podobné technologie na trh se v minulosti snažili i jiní výrobci. Prosazení má v tomto případě zajistit vysoký výkon grafických karet, kvalitní softwarová podpora a spolupráce s vývojáři her.
ZycaR | 18.12.20083:18
Ako je to vlastne s podporou 3D brily ?
Pametam si ze Dx to ma podporu v specifikaci uz od verzie 3.1.
Ale cena tycto gadgetov ich asi pochovala skor ako sa mohli rozsirit srsej verjnosti. A vyzera ze to tak zostane ­(OLED brile so senzorom otacania hlavy za 30k ? :­-­/ )
Odpovědět0  0
wraper | 17.12.200823:09
Tohle je věc neuvěřitelně stará, jde jen o to zastavit podporu S3D na všechny nadšence co nakoupili drahé vybavení se vykašlat a pak s velkou slávou uvést neuvěřitelný ­(10let starý­) ­"objev­" a podporovat jen 120Hz monitory protože se nVidia samozřejmě z jejich prodeje nažere, což samozřejmě neplatí pro např.85Hz projektory na kterých je S3D naprosto famozní. Jenom podraz na lidi, co si vždycky kvůli S3D kupovali jejich nejnadupanější karty.
Odpovědět0  0
JiVy (612) | 17.12.200823:40
Tak to je opravdu ­"hluboká­" analýza.
Nvidia monitory ve velkém neprodává a tak se na nich nemůže napakovat.
Hlavním problémem 3D technologie je nedostatek opravdových 3D aplikací. Protože se tato technologie nikdy výrazněji nerozšířila, tak pro ni ani nebyly hry a aplikace, které by 3D skutečně využily. Vývojáři psali pro široké publikum a možnost 3D byla jako něco navíc. Prosazování 3D brýlí definitivně pohřbil nástup LCD monitorů, které měly zpočátku příliš nízkou frekvenci, aby se pro 3D daly používat.
Projektory má pár lidí, pro které se nevyplatí vyvíjet nějaké složité hry a aplikace. Takže patenty na 3D brýle přicházejí ke slovu zase až dnes, kdy se pomalu objevují monitory, které lze pro 3D využít.
To není vina ani zásluha Nvidie, prostě se technologie vyvíjely tak, že 3D dlouho možné nebylo a dnes, kdy se opět vracejí vysoké frekvence monitorů, vrací se i 3D brýle.
Odpovědět0  0
radon (66) | 16.12.200817:44
byly průvodní jevy u HMD, když jsem poprvé měl na hlavě tu přilbu a zatočil se doprava a doleva, byl to dost zvláštní pocit :­-­) ztráta reality a za 10­-15 minut šel oběd ven.
Zato ty LCDd brýle, které se přidávaly ke VGA kartám a fungovaly jen s CRT monitory byly relativně v pohodě, člověk u toho seděl a koukal pořád jedním směrem. Tohle co prezentuje NVidia bude v podstatě totéž, jen museli počkat až budou rychlejší LCD a s vyší obnovovací frekvencí :­-­)
Odpovědět0  0
chci si je koupit | 16.12.20088:56
ztrátou orientace a zvracením? Je sledování přes tyto brýle doprovázeno těmito výše uvedenými jevy? Je možné tyto brýle provozovat i na GK ATI? Kvalita obrazu je subjektivně jaká? Je možné provozovat tyto brýle i na Plazmě?
Odpovědět0  0
-HoNY- (135) | 16.12.200814:46
Dobrý den,
-­-­-
problémy, které popisujete ­(zvracení, ztráta orientace­) vyvolává nízká obnovovací frekvence ­(30 Hz­). A u citlivých osob může vyvolat epileptický záchvat. Proto se do budoucna počítá s uvedením 120Hz a 200Hz obnovovacího kmitočtu.
-­-­-
Oficiální uvedení technologie je spojené s vydáním GeForce 295GTX. Podpora grafických karet ATI není v současnosti známa a oficiálně nikdy podporována nebude.
-­-­-
Použití brýlí je závislé na softwaru. Plazmovou televizi nevidím jako problém. Vydržte do ledna, to bude známo více informací.
-­-­-
S přáním pěkného dne
Jan Černý
Odpovědět0  0
wraper | 17.12.200823:22
plasmovou televizi nevidíte jako problém!? to tedy vidím jako hodně velký problém!! Pochybuji že ona plazmová televize pracuje s reálným zobrazením 120Hz a synchronizovaným přenosem obrazu z výstupu GK na obrazovku. Pokud chcete radit, přečtěte si nejprve základní informace např. na tomto serveru www.mtbs3d.com Pokud si někdo nekoupí nový 120Hz monitor, nebo nemá staré CRT které umí 120Hz ­(spekuluje se i o podpoře 100Hz­) je prostě nahraný a tu slávu nVidie si může tak maximálně pověsit na zeď. Taková jsou fakta.
Odpovědět0  0
-HoNY- (135) | 18.12.200815:41
Dobrý den,
-­-­-
3D brýle jsem měl možnost vyzkoušet na různých zobrazovacích zařízeních. Bohužel Vám podrobnější informace nemohu sdělit, neboť jsou pod NDA ­(to byl i jeden z důvodů, proč byl tento článek výrazně zkrácen­).
-­-­-
S pozdravem
Jan Černý
Odpovědět0  0
bjan (2) | 16.12.20088:47
Ovladače jsou nepoužitelné pro HMD, protože podporují pouze tento druh stereoskopického zobrazení.
Pro HMD ­(Head Mounted Display­) jsou použitelné pravěké stereo ovladače pro XP a řadu GeForce 7xxx :­-(
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.